Корсунський парк

Парк закладений 1782 р. для власника Корсунського староства князя Станіслава Понятовського архітектором Жаном-Анрі Мюнцем у стилі англійських пейзажних парків. У 1783 закладено парк з оранжереями виноградниками, плантацією шовковиці. У 1785—1789 споруджено палац.Мюнц дуже вдало використав природний ландшафт: в Корсуні річка Рось розливається на декілька рукавів,утворюючи кам’яні острови,які стали основою для парку.З’єднати острови містками залишилося справою техніки.

У 1799 Корсунський палац і парк викупив цар Павло І і подарував князю П. В. Лопухіну. Парк поповнили рідкісними породами дерев, прикрасили мармуровими статуями, містками. Він не має чітко окресленої осьової композиції, характерної для російської школи садово-паркового мистецтва. Композицію сформовано шляхом використання первісного ландшафту: могутніх груп обкатаного каміння, бурхливої та спокійної води, перекатів, гранітних скель. Пізніші власники парку, рід Лопухіних, доповнили та розвили садово-парковий ансамбль та перебудували палац та паркові споруди.

Великі втрати парк поніс після жовтневого перевороту,коли до влади прийшли варвари,які під виглядом турботи про трудовий народ фактично руйнували і грабували історичне та архітектурне надбання.Так,було розікрадено паркові скульптури,зруйновані оранжереї.Наслідки цих руйнувань парк переживає і зараз.І тільки природна краса парку відволікає погляд від його занедбаного стану,не дилячись на те,що парк підтримується в відносній чистоті.

Архітектурні споруди парку давно не знали серйозної реставрації,час від часу проводяться лише косметичні ремонти.До того ж чиясь "світла" голова втелющила в романтичний палац музей Корсунь-Шевченківської битви,якому,на мій погляд можна було б знайти інше місце.Не йде з голови думка :яким би був цей парк,якби в нього вкласти хороші гроші,найняти хороших ландшафтних дизайнерів,які б,не руйнуючи вже надбане,перетворили цей,колись знаменитий на всю Російську імперію парк,на аналог славнозвісної "Софіївки".Для цього в нього є всі підстави,тому що  ландшафт Корсунського парку  красою набагато переважає Уманський.До того ж він природній.Далі без коментарів -лише фотки.

>

Зимова краса парку не поступається літній

Залишити коментар