Ще два дні в Бучаку

Минулими вихідними вирішили трохи відволіктися від буремних подій на сході країни.Прочищенню мізків,як відомо, найліпше сприяє зміна навколишніх декорацій-тобто якась поїздка.Спочатку планували маршрут в бік Побужжя,але,подивившись прогноз погоди,вирішили,що там буде сильна спека,і пектися два дні на розпеченому камінні буде не надто приємним відпочинком.Тому ми вирішили поїхати,так би мовити,подалі від Черкас і одночасно поближче до Дніпра.Під такі географічні критерії чудово підходив Бучак-покинуте село на Канівщині.
В цю поїздку мене їапросили мої давні дрізі,з якими ми вже давно подорожуємо разом.


Костянтин,Вікторія,Руслан,Наталя

В цій поїздці поєдналися два способи відпочинку-матрасний та активний і кожен зміг знайти собі заняття згідно своїх вподобань.Хтось просто відпочивав,хтось купався і засмагав,хтось тинявся хащами з фотиком(вгадайте хто?).У вільний від відпочинку час всі займалися приготуванням їжі на вогнищі.Два дні пролетіли як одна година.

Місцевість ця напрочуд мальовнича,і я б собі не пробачив,аби два дні просто пролежав на матрасі біля води.Тож вхопивши фотосумку,я негайно подався в мандрівку бучацькими околицями.

Славнозвісне Бучацьке озеро

Берег Дніпра в Бучаку кам’янистий,причому камені мають доволі химерні форми.Поміж цим камінням,коли уважно пошукати,можна знайти скам’янілі панцирі молюсків- белемнітів.Дивні відчуття огортають тебе,коли тримаєш в руках річ,якій міліони й міліони років)

Цього разу вдалося побувати там,де давно хотілося побувати і все ніяк не виходило.

Бабина гора є пам’ятником язичницької давнини.Городище Бабина гора являє собою невеликий амфітеатр,що спускається до Дніпра.Амфітеатр по периметру оточений укріпленнями – валами та ровами. Велика частина території всередині городища непридатна для житла – через похилі схили будинки можуть розташовуватися тільки на вершині гори.Це дозволяє з упевненістю говорити, що Бабина гора є не житловим і не військовим, а виключно сакральним пунктом, створеним для проведення релігійних обрядів.Здається цілком ймовірним припущення, що схил земляного амфітеатру був призначений для розміщення великої кількості глядачів, які спостерігали за якимись ритуальними діями, котрі проводили у підніжжя гори.

Бабина гора частково зруйнована при будівництві ГаЕС,але,як кажуть в народі,святе місце пустим не буває-на горі споруджений язичницький жертовник,очевидно вже сучасними язичниками.

Бабина Гора та розташований поруч могильник Дідів Шпиль в 1980-х роках були ретельно досліджені відомим українським археологом Є.В.МАКСИМОВИМ.
Відверто кажучи,в мене не було ані найменшого бажання повертатися в Черкаси.Хотілося ще декілька днів подихати бучацьким повітрям і ще попити чистої води з бучацького джерела,але не все залежить лише від наших бажань…

4 thoughts on “Ще два дні в Бучаку

      1. Petro

        по-моєму, ящірки “чують” наші думки… якщо з добром, вони справді позують перед камерою 🙂

  1. mandrivnic Post author

    Мабуть,так і є.А ця ще й любить,коли з нею розмовляють.Вона так кумедно витягала шию,щоб краще чути,що їй говорять:) Ну,а я не зівав тим часом:)

Залишити коментар